06-04-2023

Actie op 17 april voor Delhaize!

Beste collega,

Op 7 maart kondigde Delhaize aan dat de 128 winkels die nog in eigen beheer waren, gefranchiseerd zouden worden. Dit betekent dat meer dan 9000 (!)werknemers zullen worden overgeheveld naar paritair comité 201 met minder goede loon- en arbeidsvoorwaarden. En te horen aan Comeos, de werkgeversfederatie van de retail, mogen we ons in de toekomst aan nog meer aankondigingen van andere winkelketens verwachten.

Wat uit Delhaize blijkt, is het begin van het einde van een handelsmodel. Tevens zien we een maatschappelijke verschuiving waar winst de wet dicteert en waar de mens geen enkele waarde meer heeft, waar het individu primeert op het collectief.

Verschillende bedrijven en toch hetzelfde mechanisme: spelen met werknemers alsof het koopwaar is. De werkgevers maken handig gebruik van de huidige wetgeving:

⚫ om hun verantwoordelijkheden als werkgever en hun sociaal passief af te wentelen, waardoor de arbeidsvoorwaarden, de toekomst en dus het leven van duizenden werknemers in gevaar komen;

⚫ om voorbij te gaan aan het drastische banenverlies dat hiermee gepaard zal gaan en vaste contracten te vervangen door onzekere contracten;

⚫ om te gaan shoppen tussen de paritaire comités van de Handel en de werknemers onder te brengen in pc’s die minder gunstig voor hen zijn en eigenlijk bedoeld zijn voor kleine buurtwinkels;

⚫ om oneerlijke concurrentie tussen winkelketens te organiseren;

⚫ om komaf te maken met het recht van werknemers om zich te organiseren en collectief vertegenwoordigd te worden, aangezien er in de pc’s 201 en 202.01 zelden of nooit een syndicale afvaardiging is;

⚫ om de arbeids- en loonvoorwaarden af te bouwen van de winkels die nog in eigen beheer zijn.

Wat er aan het gebeuren is, is dat er sociale dumping wordt georganiseerd tussen de werknemers van een hele sector. Waarom? Voor de winst, zodat de aandeelhouders hun marges altijd maar verder kunnen verhogen. Vergeten we niet

Dat Delhaize tussen 2019 en 2021 maar liefst € 355 miljoen aan dividenden heeft uitgekeerd. Ook het bedrijfsresultaat van de ondernemingen in de sector is gestegen van € 521 miljoen in 2014 tot € 698 miljoen in 2021, goed voor een stijging van 34%.

Als we vandaag zo’n mechanisme in de handelssector aanvaarden, dan aanvaarden we dat een dergelijke situatie zich overal kan voordoen.

ALLE WERKNEMERS VAN DE RETAIL VERDIENEN MÉÉR EN BETER! LAAT VAN JULLIE HOREN!

De retailsector is stervende. Op 17 april a.s. zullen de vakbonden hun eisenbundel aan de werkgevers overhandigen in het kader van de sectorale onderhandelingen. Om te tonen hoe dringend de situatie wel is, houden we vanaf 10 uur in Brussel een vakbondsactie aan de FOD Werk, Arbeid en Sociaal Overleg.

De boodschap: er moet iets veranderen in de handel. Geen sociale dumping meer in de sector. Dames en heren werkgevers: laten we eindelijk rond de tafel gaan zitten om zonder taboe over alle thema’s te praten en de handelssector met al zijn werknemers een kans te geven. Kwaliteitsvolle tewerkstelling en mooie loopbanen moeten mogelijk zij voor alle werknemers van de retail!

Welkom dus op 17 april te Brussel. We voorzien en stakersvergoeding én een lunchpakket voor onze leden.

 

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC201 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC201 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 201 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC201. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC201 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc201.be wil ACV PULS, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top