04-01-2023

Wat veranderde er op 1 januari voor jou?

WAT VERANDERDE ER OP 1 JANUARI?

Geboorteverlof
Wie vader of meeouder wordt vanaf 1 januari krijgt voortaan 20 dagen geboorteverlof in plaats van 15 dagen. Je kiest zelf of je de dagen aansluitend of één voor één opneemt. Alle werknemers in loondienst hebben recht op het geboorteverlof. Voor de eerste drie dagen ontvang je je regulier loon, de andere 17 dagen worden aan 82 procent van je loon vergoed via je ziekenfonds.

Verplichte gemeenschapsdienst
Wie langer dan twee jaar werkloos is, zal verplicht kunnen worden om gemeenschapsdienst uit te voeren. Die verplichte dienst kan maximaal twee dagen per week, ofwel 64 uur per maand opgelegd worden. Daar staat een behoud van de uitkering en een vergoeding van 1,30 euro extra per uur tegenover, zo’n 83 euro per maand. Wie weigert verliest zijn uitkering.

Jobstudenten mogen meer werken
Studenten kunnen vanaf 2023 tot 600 uur draaien als jobstudent in plaats van de 475 uur die tot nu gelden. Maar daarbij is het opletten geblazen, want wie te veel werkt, is niet langer ten laste van de ouders. Dat risico wordt aanzienlijk groter met die extra uren. Ouders krijgen dan de dure rekening gepresenteerd op hun belastingbrief: tot ruim 2 000 euro.

Recht op opleiding
Voortaan heeft elke voltijdse werknemer recht op vier opleidingsdagen per jaar. Dat gaat daarbij om een gemiddelde dat over een tijdspanne van vijf jaar bekeken wordt. Wie deeltijds of geen volledig jaar gewerkt heeft, heeft recht op een pro rata aantal opleidingsdagen. Vanaf 2024 wordt het aantal dagen opgetrokken tot vijf.

Einde begeleidende maatregelen tijdelijke werkloosheid
De begeleidende maatregelen van de coronawerkloosheid, de speciale variant van de tijdelijke werkloosheid, stoppen definitief op 31 december. Vanaf 1 januari moet elke tijdelijk werkloze dus weer in het bezit zijn van een controlekaart. Daarnaast zal ook onder andere de versoepeling van inkomsten uit andere bronnen en uit bijkomstige activiteiten verdwijnen. Gepensioneerden die naast hun pensioen werken, vallen ook terug op het oude systeem, waarbij zij geen aanspraak meer maken op tijdelijke werkloosheid. Wie vanaf 1 januari tijdelijk werkloos wordt, zal via het ACV een verwittigingsmail krijgen dat hij in bezit moet gesteld worden van een controlekaart door de werkgever.

Indexering
Van zo’n 800 000 werknemers van diverse paritaire comités worden op 1 januari eindelijk de lonen geïndexeerd. Daarnaast worden ook de belastingschalen mee-geïndexeerd. Door de zeer hoge inflatie is dat goed nieuws, want volgens berekeningen van hr-dienstverlener SD Worx levert dat gemiddeld zo’n 50 tot 70 euro netto extra op per maand, doordat een groter deel van het loon in de laagste belastingschijf valt.

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC201 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC201 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 201 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC201. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC201 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc201.be wil ACV PULS, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top