19-12-2020

OPROEP VAN DE WERKGEVERS EN WERKNEMERS ZELFSTANDIGE KLEINHANDEL TOT WEDERZIJDS BEGRIP TIJDENS EINDEJAARSAANKOPEN

• Vraag aan de regering om vergoeding kinderopvangkosten niet langer te belasten.

De zelfstandige detailhandel telt in België 23.000 werkgevers en 100.000 werknemers. Het afgelopen jaar heeft het Corona virus ook op deze mensen een onuitwisbare indruk gelaten. Ofwel omwille van bijzonder stressvolle werkomstandigheden, ofwel omdat ze de deuren moesten sluiten en werkloos toekijken. Het gaat om een zeer heterogene sector met zeer kleine tot middelgrote familiebedrijven, verschillende winkelbranches (voeding, mode, woningdecoratie, elektro,… ) en handelszaken die succesvoller waren of ondertussen op het randje van een faillissement staan. Dit maakt het niet altijd eenvoudig om vanuit ons bevoegde Paritaire Comité maatregelen te onderhandelen die voor elke werkgever en werknemer beantwoorden aan alle individuele noden.

Uitzonderlijke omstandigheden vragen om een uitzonderlijke flexibiliteit en veerkracht van zowel werkgevers als werknemers. De sociale partners wensen dan ook gezamenlijk hun leden te sensibiliseren om zowel vanuit werkgevers- als werknemerszijde een maximaal wederzijds begrip aan de dag te leggen tijdens deze eindejaarperiode. Binnen het wettelijk kader is er sowieso ruimte om, met gezond verstand en de nodige flexibiliteit, enerzijds zich zodanig te organiseren dat voor velen de komende cruciale koopweken het verloren jaar een beetje kunnen compenseren, maar anderzijds ook de kans te geven aan ons winkelpersoneel om een aantal welgekomen gezinsmomenten te koesteren. Werkgevers en werknemers uit de winkelsector vragen ook aan de klanten om de Corona richtlijnen tijdens de komende weken maximaal te respecteren. Zij danken bovendien ook de politiediensten die onder moeilijke omstandigheden de wetgeving moeten handhaven, maar vragen ook de toepassing ervan met het nodige gezond verstand te benaderen: bewuste overtreders streng bestraffen, maar diegenen waarvan de goede intenties blijken eerder sensibiliseren.
Tot slot richten de sociale partners van de zelfstandige kleinhandel zich tot onze regering en bevoegde ministers. Onze winkelbedienden zullen opnieuw tijdens de komende eindejaarperiode paraat staan. Sommige ’s morgenvroeg, andere tot de late avondopening en velen ook tijdens de weekends. Voor onze jongste werknemers zijn er hierdoor bijkomende kosten voor de kinderopvang tijdens de kerstvakantie. De sociale partners hebben daarom via het ‘Sociaal Fonds voor de zelfstandige kleinhandel’ een premie voorzien die deze kosten grotendeels kan dekken. Jammer genoeg bestaat er momenteel een fiscaal plafond voor deze kinderpremie die, bij overschrijding, wordt beschouwd als een loononderdeel waarop fiscale bijdragen moeten worden betaald. De sociale partners vragen dan ook aan de regering en bevoegde Ministers van Financiën Vincent Van Peteghem en Werk Pierre-Yves Dermagne om dit plafond te herzien zodat de premies, die louter de reële bewezen onkosten dekken, niet verder belast worden.

Namens de sociale partners van het Paritair Comité Zelfstandige Detailhandel (PC201 en SF201): ACLVB, ACV Puls, CNE, BBTK/SETCA, UNIZO, UCM, Aplsia, Comeos en Confederatie van Bakkers

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC201 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC201 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 201 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC201. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC201 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc201.be wil ACV PULS, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top